1. chilikausi etenee mukavasti

Helmikuun loppupuolella ajattelin kokeilla jotakin sellaista, minkä olen joka vuosi aiemmin jättänyt tekemättä vaikka usein asiaa olin miettinyt. Kyse on tietenkin – kuten otsikko sen kertoo – chilien kasvatuksesta. Taustatiedoksi sen verran, että chilien ja muidenkin viherkasvien suhteen olen hyvin tietämätön. Poikamiesaikoina olisin ollut tyytyväinen jos koti olisi ollut teräksestä ja sen olisi voinut pestä painepesurilla.

Kuten minulla on tapana kaikkien projektien kanssa, aloitin asiaan tutustumisen tutustumalla mm. loistavan chilifoorumin antimiin sekä useisiin artikkeleihin chilien kasvatukseen liittyen. Kun siemenet oli hankittu (löydät näitä jopa Prismoista) oli aika käydä tuumasta toimeen. Hyvin nopeasti minulla oli karkea 10 askeleen lista chilin kasvatukseen liittyen

chilin kasvatus

 

Chilien kasvatuksen 10 askelta

1. Laita siement kosteaan multaan / kosteaan talouspaperiin itämään. Idätys onnistuu parhaiten hieman huoneenlämpöä paremmassa tilassa. Omani laitoin kostealle talouspaperille, paperi pakasterasiaan, kelmu päälle ja patterin lähistölle.

2. Taimet nousevat mullasta / talouspaperista. On aika antaa taimelle paljon valoa. Meidän kotona olivat loisteputken alla illat, päivät valoisalla ikkunalla. Lämpö oli edelleen hieman huoneenlämpöä parempi.

3. Ensimmäisten lehtien jälkeen vaihdetaan ruukku. Mikäli idätys on isossa astiassa, tätä vaihetta ei tarvitse tehdä. Minulla oli idätysalusta (kuvia blogin lopussa) joten vaihto tuli tarpeeseen.

4. Lannoitetta maltilla. Kun taimet ovat olleet ruukussa kuukauden, voi hyvin antaa jo vähän lannoitetta. Typpipitoiset eivät ole chilille hyväksi

5. Mikäli siirsit taimen muuhun kuin aivan lopulliseen ruukkuun, tulee n. 20 cm taimi viimeistään nyt laittaa lopulliseen ruukkuunsa. Minä löysin hyvät ruukut chilitarvike.fi:stä. Omani ovat 11 litran ruukkuja

6. Chilit voi siirtää ulos / parvekkeelle kun lämpötila ei laske alle 11 asteen. Itse annoin chilien olla päivät ulkona (eli parvekkeella) ja yöksi otin sisälle kunnes ei laskenut alle 11 asteen.

7. Chilit kukkivat. Pumpulipuikko esiin ja varovasti pölyttämään. Ehkä paras / jännittävin vaihe kasvatuksessa oli tämä kun alkoi pian pölyttämisen jälkeen nähdä podeja.

8. Kastele hyvin. Chilit imevät vettä todella reippaasti.

9. Kun väri on vaihtunut, korjaa satoa.

10. Valmista ruokaa / napsi sellaisenaan = kärsi.

 

Onko chilien kasvatus vaikeaa?

Chilin kasvatus ei ole vaikeaa. Ei ole. Ei ollenkaan. Aloittelijoille löytyy hyviä lajikkeita ähkyksi saakka. Itse otin neljä erilaista lajiketta kokeiluun ja kaikki sain kasvamaan ruokapöydälle saakka. Luonnollisesti kasvit vaativat hoitoa, valaistusta ja kastelua, mutta niin vaativat kaikki kasvit. Mikäli epäilet, että chili voi unohtua kastelematta esim. 3 päivän ajaksi niin sitten voi vaikeuksia tulla.

Ehkä ylivoimaisesti suurin yllätys kasvatuksessa oli miten paljon iloa se tuotti ja tuottaa niin itselle, kuin lapsille. Päivittäinen kastelu ja hoitaminen oli katkaisu muun arjen touhuihin. Omalla kohdallani iloa riitti myös työpaikalle asti, jonne vein yhden taimen joka lopulta kasvoi niin suureksi, että työpaikan kokki sai valmistaa yhdelle päivälle siitä hyvän kastikkeen.

Alta löydät kuvia oman projektini eri vaiheista: