Joe Abercrombie: The Heroes

Sain lopultakin luettua loppuun Joe Abercrombien uusimman teoksen ja on pakko myöntää, että hyvää kannatti odottaa. The First law -trilogia oli oikein miellyttävää ja raikasta luettavaa, Best Served Cold oli sävyltään selkeästi tummempi ja The Heroes jatkaa Abercrombien voittokulkua mustanpuhuvissa tunnelmissa. Seuravaksi itse kirjan arvostelu. Kirjoitan arvostelussa kirjan teemasta, mutta yritän välttää suurempia spoilereita.

Kolme päivää taistelua.

The Heroes on tarina kolmipäiväisestä taistelusta suuren valtakunnan pohjoisella rajalla, Osrungin laaksossa. Tarinaa kuljetetaan eteenpäin kolmen päähenkilön sekä sivuhahmojen näkökulmista unohtamatta aikaisemmissa kirjoissa esiintyneitä vanhoja tuttuja. Tämä on hyvä asia, sillä Abercrombien tarinoissa hahmot ovat ehdottomasti hänen suurin vahvuutensa. Kuten aikaisemmissa kirjoissa, jokainen hahmo on toteutettu erinomaisesti hyvine ja huonoine luonteenpiirteineen eikä helppoja ratkaisuja ole tehty. Koska tarinaa viedään eteenpäin useasta näkökulmasta, voi jokainen löytää kirjasta hahmon johon samaistua.

Aikaisemmista kirjoista poiketen The Heroes keskittyy vähemmän varsinaiseen tarinaan ja pääpaino on enemmän hahmoilla ja vahvalla teemalla joka käy ilmi jo kirjan nimestä. Sankaruus ja sen eri muodot tulevat tavalla tai toisella esiin melkein jokaisessa kappaleessa. Kirjassa kyllä piisaa tapahtumia ja taistelua, mutta tarinankerronnan sijaan joku voisi tuntea kirjan tapahtumat enemmänkin vain tapahtumien sarjana. Kirjan selkeä suola on näiden tapahtumien ja siten tarinan esilletuominen erilaisessa valossa kuin lukija voisi odottaa. Lukiessani huomasin erityisesti nauttivani kirjan luomasta ilmapiiristä, ankeudesta ja henkilöiden pyristelyistä suurien tapahtumien keskellä.

Mikäli olet lukenut Abercrombien aikaisempia teoksia, tulet taatusti pitämään The Heroesista. Vaikka kirja ei olekaan kuten First Law –trilogia tai Best Served Cold, on kyseessä kuitenkin vahva teos jota ei kannata jättää lukematta.

Uudempi kirjoitus