Vapautin sisäisen minifiguurini

Oletko koskaan miettinyt millainen ihminen valitsee harrastuksekseen Legon? Onko hän jotenkin erilainen? Kasvoiko pojasta ajan myötä vain iso, mutta ei aikuista? Näin saattoi käydä, mutta yksi asia on varmaa: hän ei ole yksin harrastuksensa kanssa.

Lego-palikoilla leikkii vuosittain yli 400 miljoonaa aikuista ja lasta. Lisäksi jokainen maapallon ihminen omistaa keskimäärin 62 Lego-palikkaa. Näiden lukujen nojalla voidaan turvallisesti todeta, että aivan pienestä ilmiöstä ei ole kyse, vaan kenties jopa ihan oikeasta harrastuksesta.

Millä tavalla harrastus sitten ilmenee? Onko Lego-harrastaja harrastaja vain sen vuoksi, koska hän sattui muutaman setin lapselleen ostamaan vai millä tavalla varttuneempi väki paneutuu monelle niin rakkaaseen harrastukseen? Itsekin aiheeseen hairahtaneena, päätin kirjoittaa LEGO-harrastajan monista kasvoista.

Harrastukseen on monta näkökulmaa

Kaikkein yleisin osa Lego-harrastusta on luonnollisesti keräily. Kun huomioidaan LEGO:n pitkä historia ja tuotteiden määrä, ei kyseessä ole kovinkaan suuri yllätys. Keräilijäksi ei kuitenkaan lueta satunnaisten pakettien ostajia, vaan sellaisia henkilöitä jotka keskittyvät ostamaan esimerkiksi kaikki LEGO Lord of the Rings -setit tai esim. kaikki mahdolliset LEGO Star Wars minifiguurit. Keräilijällä on tavoitteena kokonaisuus, minkä tavoittelemisen eteen hän laittaa resursseja.

Rakentajat harjoittavat luomista. Heille mitä hienoimpien ja erikoisempien rakennelmien luominen on harrastuksen suola. Rakentajille on myös ominaista heidän teoksiensa esittely ja rakentaja saattaa keskittyä esimerkiksi johonkin teemaan. Suomessa rakentajien työnäytteitä pääsee seuraamaan vuosittain esimerkiksi ModelExpossa. Työnäytteistä kiinnostuneet suunnatkoon katseensa nyt tänne. Vielä kiinnostuneemmat kirjoittavat artikkelin lukemisen jälkeen Googlen kuvahakuun ”Nathan Sawaya”

Lisäksi harrastus luo puitteet myös kameraharrastuksesta kiinnostuneille. Oli kyse sitten valokuvaamisesta tai animoinnista, Lego-harrastuksen yhteydessä animointi tarkoittaa videoiden luomista hyödyntäen Lego-palikoita videoissa. Useimmat animoidut videot on tehty käyttämällä Stop-motion tekniikkaa. Itse olen useaan kertaan hämmästellyt seuraavaa stop-motion animaatiota Youtubessa.

Suomessakin ollaan aktiivisia

Vaikka suureen maailmaan verrattuna LEGO-harrastus on Suomessa suhteellisen vähäistä, on erilaisia yhteisöjä syntynyt harrastuksen pariin. Esimerkkinä suomalainen LEGO-yhteisö Palikkatakomo tai animaattoreiden HOViNET.

Lego-aiheisia blogeja on kuitenkin Suomessa tämän blogin lisäksi tietääkseni vain yksi. Mikäli luet tätä kirjoitusta, olet erittäin harvinaislaatuisen kotimaisen LEGO-aiheisen blogin/sivuston äärellä. Edellämainituista harrastajaluokista kuulun itse keräilijäosastoon sekä valokuvaajiin, mutta olenkin melko vakuuttunut, että ajan hampaan naksuttaessa saatan lipsahtaa Lego-harrastuksen muille osa-alueille. Suosittelenkin sisäisen Lego-minifiguurin vapauttamista ja lupaan, että näin tekemällä saat pienen osan lapsuudestasi takaisin.

Tiedätkö sinä LEGO-aiheisia suomalaisia blogeja tai sivustoja? Jätä kommentti-kenttään terveisesi.